Česta pitanja

U čemu je razlika između loptica šavom i loptica bez šava?

Bezšavne loptice ili SLP (seam-less-plastic) balls su nešto tvrđe i otpornije na pucanje. Ujedno imaju i više glatku površinu. S druge strane, loptice sa šavom su nešto mekše i hrapavije, a usled toga imaju i nešto duži kontakt sa lopticom što proizvodi više spina, ali za mnoge igrače će to biti neprimetno. Smatra se da su šavne loptice približnije takmičarskim uslovima jer su nešto više izbalansirane što se tiče tvrdoće. U praksi, većina klubova za rad sa robotom koriste bezšavne loptice, a za sparing trening šavne. Međutim, treba istaći da GEWO Training Club 40+ ili Select Pro *** imaju unutrašnji šav, a ne spoljašni kao kod nekih šavnih loptica i taj unutrašnji šav skoro da se i ne vidi. Takva tehnologija u proizvodnji šavne loptice doprinosi idealnom balansu između tvrdoće loptice i okruglosti što je zapravo najvažnije u izboru loptice.

Razlika između EL i XT koncepta guma?

EL ili Elastic rubber predstavlja gumu koja je mekša i fleksibilnija. Pipe ili bobice su nešto duže i gušće raspoređene usled čega je veći katapult efekat. Odbijanje loptice od ovaj tip guma (gornjeg top-sheet) je sporiji u odnosu na XT, ali daje više rotacije. S druge strane XT tehnologija u izradi gornjeg sloja koji se lepi na sunđer predstavlja takozvani FlaX-Tech princip, odnosno nudi flat ili ravniju trajektoriju (putanju loptice) pri čemu je guma kruća. Odbijanje je brže, veća brzina nego kod EL koncepta, a to je usled ređe raspoređenih pipa ili bobica koje su ujedno i kraće. U praksi, igrači koji igraju dalje od stola preferiraju XT, a oni koji su poludistanca ili bliže stolu EL, ali to ne mora biti pravilo jer ima igrača koji su izrazito agresivni kod stola i baš žele da imaju najbržu gumu, kao što ima igrača koji igraju sa poludistance sa mnogo rotacija, a zbog preciznije pasivne igre i preuzimanja žele da imaju elastičniju gumu.

Šta predstavljaju broje 38, 40, 43, 48, 50 ili 53?

To je oznaka za težinu gume u njenom osnovnom obliku (kocki), a istovremeno to je i tvrdoća sunđera. Što je teža guma, tvrđi je sunđer, a što je tvrđi sunđer, guma je brža. Brža guma prirodno ima i manju kontrolu i obratno. Takođe, tvrdoća ili mekoća gume utiče na rotaciju. Mekše gume daju veće trenje, ali je slabiji spin. Tvrđe gume nude kraći kontakt, rotacija manja, ali brži spin. Inače, smatra se da je najidealniji izbalansirani reket između 160 i 175 grama. Najčešće se tvrdoća gume bira u odnosu na gramažu drva. Što je teže drvo, bira se mekša guma i obratno. Naravno, ultra napadači uzimaju teže drvo i najtvrđe gume. Osrednji napadači već biraju za nijansu mekšu gumu, allround igrači uglavnom ne prelaze 45 stepeni u tvrdoći gume, a blokeri uzimaju ispod 45. Defanzivci koji igraju klasičnu odbranu od stola, primera radi, uglavnom uzimaju, naprotiv, tvrđe gume, ali drvo sa mekšim jezgrom jer tvrđe gume za stil od stola nude jače odbijanje na protivničku rotaciju tako da dosta i osnovna pozicija igrača (kod stola, poludistanca ili dalje od stola) utiče na izbor tvrdoće (bliže stolu – mekše, dalje od stola – tvrđe).

FL, ST ili AN drška?

To su tipovi drške ili ručke na drvetu. FL ili Flat predstavlja takozvani „lastin rep“ pri čemu je drška na vrhu bliže glavi reketa najtanja, a kako se spušta nadole je najšira. Obično takvu dršku uzimaju oni koji imaju duže i tanje prste. ST ili Straight je ravna drška. Ista je širina i oblik u svim delovima drške. Obično to preferiraju igrači koji imaju manju šaku, deblje i kraće prste ili manji razmak između palca i kažiprsta. AN ili Anatomic je klasična anatomska drška. Najšira je u sredini i to je možda najbolje za osobe srednjeg rasta, odnosno konstitucije šake. Svakako, ovakav opis u biranju drške nije garancija da svakom baš ovako odgovara. U praksi ubedljivo najviše se kupuje FL drška, a to je jasno po proizvodnji koja je oko 80%, dok ostalo odlazi na ST i AN.

Zašto je važna debljina sunđera?

Debljina sunđera u principu određuje brzinu odbijanja loptice. Što je deblja guma, time je ona brža, što je tanja, sporija je. Obično se debljina gume kombinuje sa tvrdoćom gume kako bi se dobio željeni balans. Neko preferira mekše gume koje su usled toga sporije, ali zato uzima max varijante sunđera (najdeblje) i obratno onaj koji preferira tvrđe gume može da kanališe brzinu uzimajući tanje gume od 1,9 mm ili 1,7 mm. Gume od 1.7 mm ili tanje već znači da je igrač defanzivno orijentisan. Inače, GEWO je jedan od retkih brendova koji je ponudio 2.3 mm debljinu sunđera i kod Nexxus serije postoji takozvani maxx (maksimalna debljina) što predstavlja debljinu sunđera od čak 2.3mm, pa tako postoji i 2.1mm koja je obično kod drugih tipova guma zapravo maxx. Takođe, neki tipovi guma debljinu sunđera označavaju neparnim, a neki parnim brojevima (1,6 1,8 2,0 ili 2,2 mm).

Product added!
The product is already in the wishlist!

The product has been added to your cart.

Continue shopping View Cart